De stod derude på Køge Bro mandag morgen.
Anlægsfolkene og entreprenørerne var hyret ind. Maskinerne var bestilt. Trafikale omlægninger var meddelt til borgere og busselskaber.
- Det hele var tegnet og tilrettelagt, siger Erik Swiatek fra Socialdemokratiet, der er formand for Teknik- og Ejendomsudvalget.
Mens anlægsfolkene var i færd med at opsætte skilte og spærre broen af ringede telefonen inde på forvaltningskontoret.
I den anden ende af røret var en myndig person fra Slots- og Kulturstyrelsen.
Beskeden fra styrelsen var klar: Stop alt, hvad I har gang i. I har slet ikke tilladelse til at renovere den næsten 400 år gamle og fredede bro.
"Det er en bommert"
I al hast måtte forvaltningen meddele arbejdere ved broen om at stoppet arbejdet øjeblikkeligt.
- De rådgivere, kommunen har entreret med omkring den her sag her og andre renoveringer har åbenbart ment, at det ikke var nødvendigt at skaffe godkendelse med det ræsonnement, at broen var fredet men ikke selve belægningen, siger Erik Swiatek til TV 2 Lorry.
Men fredet er broens belægning altså, og nu står kommunen med en lang næse.
- Det er en bommert, og det er ikke tilfredsstillende, siger Erik Swiatek.
Connie Graul, der er anlægschef i Køge Kommunes Teknik- og Ejendomsforvaltning, fortæller til TV 2 Lorry, at belægningen på broen er blevet skiftet flere gange i tidens løb, men beklager, at man ikke søgt om den rette tilladelse denne gang.
- Det er en rigtig, rigtig ærgerlig sag. Rådgiveren og ikke mindst os i forvaltningen ærgrer os over det. Vi skal lære af det, så det ikke kommer til at ske igen.
Projektet udskydes til næste år
Det var ellers meningen, at Køge Bro, der dateres til 1633, skulle renoveres mellem den 3. september og den 16. november. Brostensbelægningen skulle udskiftes med asfalt, og derfor skulle den spærres, mens trafikken skulle omlægges i byens centrum.
Derfor havde kommunen i god tid meldt ud til borgere, butikker og busselskaber, at renoveringen ville påbegynde mandag morgen.
Udvalgsformanden forklarer, at det sandsynligvis har været en opmærksom borger, der har alarmeret styrelsen. Slots- og Kulturstyrelsen reagerede nemlig på et tip fra en person, der havde påpeget arbejdet på den fredede bro, forklarer han.
- Slots- og Kulturstyrelsen vurderer, at der skal bruges 3-4 måneder på sagsbehandling og fremskaffelse af godkendelse. Så kommer vi frem til vinteren, før vi kan få den.
- Og det giver absolut ikke nogen mening at påbegynde arbejdet der. Derfor bliver det tidligst i foråret, vi går i gang, siger Erik Swiatek, der selv først fik beskeden tirsdag, fordi han sad i budgetforhandlinger det meste af mandagen.
Ikke en gratis omgang
Kommunen reagerede prompte ved at ophæve spærringerne.
- Vi stopper planerne for renovering lige nu, og så behandler vi det videre på næste udvalgsmøde, forklarer udvalgsformanden.
Brobommerten sker midt i kommunens budgetforhandlinger. Her står Køge Kommune over for en udfordring af de større med budgetoverskridelser på 82 millioner kroner årligt over de næste fire år.
Derfor skal der svinges en sparekniv af de skarpere ved de igangværende budgetforhandlinger.
Den manglende tilladelse kommer også til at koste kommunen et endnu ukendt beløb, idet udskrivninger allerede er foretaget.
- Jeg har bedt forvaltningen om at regne på, hvad denne her fejl kommer til at koste os. Men det er klart, at det da ikke er gratis, siger Erik Swiatek.
Han påpeger dog, at pengene til brorenovering allerede er afsat af sidste års budget. I de nuværende forhandlinger skal det dog indarbejdes, hvor stor en meromkostning udskydelsen af brorenoveringen vil få.
Hos forvaltningen håber man naturligvis, at projektet ikke bliver en bekostelig affære..
- Det er klart, at det ikke er en gratis omgang. Men vi forventer helt klart, at entreprenørerne vedstår deres tilbud til arbejdet, så det også gælder til næste forår. Uanset på hvilket tidspunkt af året, vi gør det, vil de handlende blive generet af det. Vi har lagt det på dette tidspunkt, fordi Køge Festuge netop er slut og fordi det så kunne være færdigt, når julehandlen går i gang, siger anlægschef Connie Graul.
Skal vendes grundigt
Nu skal det undersøges, hvordan fejlen kunne ske.
- Der er ingen tvivl om, at det her er en af de sager, som helt klart kræver, at den bliver vendt grundigt i forvaltningen for at finde ud af, hvad der er gået galt, siger Erik Swiatek.
Ved det næste møde i teknik- og ejendomsudvalget den 20. september forventes det, at man har overblik over, hvor meget fejlen vil koste kommunen, samt hvad der skal i projektet fremadrettet.